HENK HELMANTEL

Exposities

Exposities 2020

Museum Helmantel, Westeremden

HELMANTEL THUIS - MUSEUM HELMANTEL 35 JAAR
Ons museum opende zijn deuren in 1985. Het bevindt zich in het schuurgedeelte van De Weem. Dit is een volledig gerenoveerde pastorie, waarvan het hoge voorhuis uit de Middeleeuwen dateert, uit de 13e eeuw, evenals de naast gelegen Andreaskerk.
Het tussenhuis en de boerenschuur, dateren uit latere tijd, maar het geheel was in de 18e eeuw klaar.
Ieder jaar vindt in het expositiegedeelte (de schuur) een tentoonstelling plaats, veelal met het werk van de nu 75-jarige Henk Helmantel, maar ook regelmatig met werk van andere kunstenaars, vaak rond een bepaald thema.
Dit jaar wordt het werk van Helmantel getoond. Stillevens en interieurs van kerken en kloosters uit met name de laatste 35 jaar. Er hangen ook weer recente werken op de tentoonstelling.
Naast monumentale werken schildert Helmantel ook graag kleine schilderijen met een intiem karakter.
Het geheel zal een goed overzicht geven van zijn werkzaamheden. De tentoonstelling loopt van 1 juni t/m 31 oktober 2020.

Drents Museum, Assen
OVERZICHTSTENTOONSTELLING HENK HELMANTEL
Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 4 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks circa 60 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.

  
Dit jaar kunnen bezoekers van Cultuur en Historisch museum Sorgdrager genieten van het prachtige werk van Henk Helmantel. Helmantel mag dan inspiratie putten uit het werk van illustere voorgangers en graag oude voorwerpen met een “verleden” schilderen, zijn werk is toch overduidelijk gemaakt door een schilder die in de twintigste eeuw zijn opleiding en vorming heeft gehad. Zijn werk oogst in brede kring waardering en zeker ook internationaal. De schilderijen expositie van Helmantel is tot september 2020 te zien in museum Sorgdrager in Hollum.

Collectie Harms Rolde organiseert een permanente expositie van Helmantel in Hof van Saksen te Nooitgedacht. Dit resort is 7 dagen per week gratis toegankelijk van 08.00 tot 22.00. Vanaf 5 personen is het bovendien mogelijk om een lezing met rondleiding over Helmantel te boeken. De kosten voor de lezing met rondleiding zijn €10,00 per persoon.
Meer informatie vindt u op de pagina 'Lezingen en arrangementen' op de website van Collectie Harms Rolde. Reserveren kan via info@collectieharms-rolde.nl of telefonisch: 088-1003100. Graag tot ziens in Nooitgedacht!
 

In het klooster van Ter Apel is een permanente tentoonstelling van een deel van de Helmantel collectie betreffende Middeleeuwse sculpturen, meubels en voorwerpen uit West Europa, aangevuld met enkele kerkinterieurs van de hand van Henk Helmantel.www.kloosterterapel.nl

Complete agenda

04 Oct 2020 - Tentoonstelling Henk Helmantel Drents Museum
Zo’n zestig schilderijen van de Groninger kunstschilder Henk Helmantel zijn vanaf 4 oktober te zien tijdens een grote overzichtstentoonstelling in het Drents Museum in Assen.
Daarnaast worden in de grote tentoonstellingszaal van het museum in Assen voorwerpen tentoongesteld die op Helmantels stillevens zijn afgebeeld en die uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.


Henk Helmantel steunt 
het Lilianefonds
www.lilianefonds.nl