HENK HELMANTEL

Exposities


Het werk van Henk Helmantel zal dit seizoen getoond worden op volgende locaties.

Overzicht Exposities 2018

Chimei Museum, Tainan (Taiwan)
Op 23 januari vindt de opening plaats in het Chimei Museum in de stad Tainan. 
Dit grote museum is pas drie jaar geleden gebouwd in de stijl van het Classicisme en verzamelt o.a. veel kunst uit West-Europa, vanaf de Middeleeuwen tot heden.
Henk Helmantel is de eerste buitenlandse kunstenaar die de eer te beurt valt een groot overzicht van zijn werk te tonen.
Ruim 60 schilderijen van 1967 tot heden zullen worden geëxposeerd tot ongeveer september 2018.
Daarna volgt aansluitend een kleinere presentatie van ongeveer 30 schilderijen tot februari 2019.
In de afgelopen jaren heeft het Chimei Museum via veilingen al 8 schilderijen van Helmantel gekocht, die nu tot de vaste collectie van het museum behoren.
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus in het Chinees en Engels. De titel van de tentoonstelling is: “De schoonheid van de eenvoud”.
Voor informatie zie www.chimeimuseum.org.

Museum More, Gorssel
De tweede tentoonstelling opent op 4 februari 2018 in het Museum More in Gorssel.
Museum More is een museum voor realistische kunst in Nederland en heeft een prachtige collectie werken uit de 20e eeuw.
De tentoonstelling met de titel: “De serene blik “ bestaat uit werk van Dick Ket, Jan Mankes, Floris Verster en Henk Helmantel.
Het wordt een grote tentoonstelling met veel bruiklenen uit verschillende musea. De tentoonstelling laat zien wat deze vier schilders, ieder met zijn eigen accent, verbindt.
Ket, Mankes en Verster worden al heel lang door Helmantel zeer bewonderd. Hij vindt het dan ook een eer om samen met deze kunstenaars in dit prachtige museum te hangen.
Ook bij deze tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus. De tentoonstelling duurt tot 13 mei 2018. Voor meer gegevens zie www.museummore.nl.

Museum Gouda, Gouda
De 3e tentoonstelling begint op 24 februari in Museum Gouda, gevestigd in het voormalig Catharina Gasthuis, direct naast de Grote Kerk.
Ongeveer 30 schilderijen zullen de wanden vullen, aangevuld met inspiratiebronnen uit de verzameling van Henk en Babs Helmantel.
De presentatie bestaat uit vier thema’s, t.w. Stilte, Harmonie, Geloof en Inspiratie.
Ook bij deze tentoonstelling verschijnt een brochure. De tentoonstelling duurt tot 17 juni 2018. Voor meer gegevens: www.museumgouda.nl 

Alle drie tentoonstellingen zullen een eigen karakter hebben. Ze tonen in ieder geval de ontwikkeling van Henk zijn werk gedurende de afgelopen 50 jaar.

Museum Helmantel, Westeremden
Vanaf 3 mei is er in verband met de drie andere exposities een groepstentoonstelling van Kees Stoop en Charles Donker te zien in Museum Helmantel. 
Vanaf 5 juli t/m 27 oktober is er een solo-tentoonstelling van Henk Helmantel.
    

Museum Helmantel is vanaf mei t/m oktober geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur.
Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag ook geopend op dezelfde tijden.
Groepen op afspraak, ook op andere dagen en tijden.
Kosten € 5,00 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. Koffie/thee/limonade gratis.
Geschikt voor rolstoelgebruikers.

Collectie Harms Rolde organiseert een permanente expositie van Helmantel in Hof van Saksen te Nooitgedacht. Dit resort is 7 dagen per week gratis toegankelijk van 8:00 tot 22:00. De expositie omvat ongeveer dertig werken van Henk Helmantel.
Iedereen die meer te weten wil komen over het werk van Henk Helmantel, kan daarnaast een kunstlezing boeken. De kosten voor een lezing met rondleiding bedragen €10,00,- per persoon. Meer informatie is te vinden op de website van Collectie Harms Rolde, onder het kopje 'Lezingen en arrangementen'.
U kunt zich aanmelden via info@collectieharms-rolde.nl of telefonisch: 088-1003100. Graag tot ziens in Nooitgedacht!

In het klooster van Ter Apel is een permanente tentoonstelling van een deel van de Helmantel collectie betreffende Middeleeuwse sculpturen, meubels en voorwerpen uit West Europa, aangevuld met enkele kerkinterieurs van de hand van Henk Helmantel.www.kloosterterapel.nl

Complete agenda

23 Jan 2018 - Tentoonstelling Chimei Museum in Tainan (Taiwan)
Dit grote museum is pas drie jaar geleden gebouwd in de stijl van het Classicisme en verzamelt o.a. veel kunst uit West-Europa, vanaf de Middeleeuwen tot heden.
Henk Helmantel is de eerste buitenlandse kunstenaar die de eer te beurt valt een groot overzicht van zijn werk te tonen. Ruim 60 schilderijen van 1967 tot heden zullen worden geëxposeerd tot ongeveer september 2018. Daarna volgt aansluitend een kleinere presentatie van ongeveer 30 schilderijen tot februari 2019.
03 May 2018 - Mei t/m september 2018: Sterren op het Hoogeland
Museum Helmantel is een van de adressen die worden bezocht tijdens het volledig verzorgde
3-daagse fietsarrangement ‘Sterren op het Hoogeland’, boordevol kunst, cultuur en gezelligheid. Behalve Museum Helmantel staan o.a. ontmoetingen gepland met de kunstenaars Jaap van Meeuwen en Francine Schrikkema. Het arrangement start op vrijdag in de romano-gotische Bartholomeuskerk in Stedum en eindigt op zondag in Bedum.
05 Jul 2018 - 5 juli t/m 27 oktober 2018: Tentoonstelling Museum Helmantel
In deze deze tentoonstelling is werk van Henk Helmantel te zien.
De tentoonstelling bestaat uit ongeveer 70 schilderijen, waaronder enkele nieuwe werken.
05 Sep 2018 - Rondleiding De Weem
Woensdag 5 september, 10:30 uur en 14:00 uur. Rondleiding door het in stijl ingerichte, van oorsprong middeleeuwse, herbouwde voorhuis, alsmede ook het museumgedeelte. Kosten € 15,00 p.p. inclusief koffie met gebak, drankje en lekkere hapjes. Opgave noodzakelijk: info@helmantel.nl of bel 0596-551415. Deze rondleidingen zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
14 Sep 2018 - Weemlezing: Paddenstoelen; levende stillevens
In de presentatie door Gert Schuurman wordt ingegaan op schimmels in het algemeen, de groeiplaatsen, de leefwijze en voortplanting van deze organismen. De ‘bekende’ paddenstoel is slechts het voortplantingsorgaan van de schimmel. Het nut, de eetbaarheid van schimmels komt aanbod. Daarnaast kan men ook gewoon genieten van foto’s van deze organismen die met een zeer grote verscheidenheid in Nederland voorkomen. Met zeker zo’n 3500 soorten zijn er veel meer soorten schimmels dan bijvoorbeeld kruidachtige planten.
03 Oct 2018 - Rondleiding De Weem
Woensdag 3 oktober, 10:30 uur en 14:00 uur. Rondleiding door het in stijl ingerichte, van oorsprong middeleeuwse, herbouwde voorhuis, alsmede ook het museumgedeelte. Kosten € 15,00 p.p. inclusief koffie met gebak, drankje en lekkere hapjes. Opgave noodzakelijk: info@helmantel.nl of bel 0596-551415. Deze rondleidingen zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
06 Oct 2018 - Benefietconcert Luthers Bach Ensemble
Het concert wordt gegeven in de Andreaskerk. Judith Pranger (sopraan). Robert Kuizenga (counter tenor). Tymen Jan Bronda (art. leiding & orgel) en de barokstrijkers van het Luthers Bach Ensemble. Programma: Stabat Mater van Pergolesi en meer. De opbrengsten van het concert in Westeremden komt geheel ten goede aan het orgelproject Lutherse kerk Groningen.
19 Oct 2018 - Weemlezing: Het uiterste der zee. Boeklezing van Pauline Broekema
Pauline Broekema is verslaggever bij het NOS Journaal maar ook schrijver. Na haar veelgeprezen familiekroniek “Het Boschhuis” verscheen onlangs haar nieuwe boek waarover ze bij ons zal vertellen. In haar werk speelt geschiedenis steeds een belangrijke rol. In “Het uiterste der zee” , het verhaal van twee joodse families in Noord-Nederland is dat ook het geval. In haar kenmerkende stijl schildert Pauline het leven van mensen in het land van de wierden, achter de zee.


Henk Helmantel steunt 
het Lilianefonds
www.lilianefonds.nl