HENK HELMANTEL

Exposities in "De Weem" te Westeremden

Henk Helmantel toont werk uit eigen collectie 
met een speciale aandacht voor oudheden uit China

Catalogus bij de tentoonstelling, te koop in 
de museumwinkel van "De Weem"

"Chinese oudheden als inspiratiebron"

De aanleiding om in 2008 in Museum De Weem speciaal aandacht te schenken aan de oude cultuur uit China, sluit aan bij wat er elders dit jaar in het noorden van Nederland aan Chinese kunst en cultuur wordt getoond. In het Drents Museum in Assen kan men een deel van het beroemde terracottaleger uit Xi’an bewonderen en in het Groninger Museum wordt een 60-tal antieke bronzen getoond uit de collectie van het Shanghai Museum. 

Helmantels belangstelling voor Chinese oudheden is begonnen tijdens zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Hij bezocht toen regelmatig het Groninger Museum, waar zich in de benedenruimtes de archeologische collecties bevonden, waaronder prachtige Chinese voorwerpen van aardewerk en porselein, die getuigen van een hoog ontwikkelde cultuur. Tijdens een kerkentocht in 1970 ontdekte hij in Oudenwater een antiquair die gespecialiseerd was in aardewerk en porselein uit Z.O. Azië. De eerste eenvoudige, maar zeer fraaie aankopen werden gedaan en gingen achter op de brommer mee naar Westeremden, waar ze al gauw figureerden in de stillevens. 

Later volgden meer aankopen waaronder een collectie bronzen voorwerpen van ± 2500 jaar oud. Tijdens een omvangrijke tentoonstelling van Helmantels werk in Kaohsiung op Taiwan bezocht hij het Palace Museum in Taipei, dat een spectaculaire collectie bronzen voorwerpen bezit, en eveneens in Taipei, een zeer fraaie presentatie van een collectie uit het museum van Hubei in China. 

De indrukwekkende antieke bronzen, uit het Museum van Shanghai die nog tot 28 september 2008 in het Groninger Museum worden getoond, deed hem besluiten om 2 grote olieverfschilderijen met voorwerpen uit deze collectie te vervaardigen. Het ene werk met 3 zeer vroege voorwerpen en de andere met het mooiste watervat (uit ± 500 v Chr.) dat hij ooit heeft gezien. 

Van de ongeveer 70 in De Weem geëxposeerde schilderijen, zijn er 16 met voorwerpen uit China. Ze zijn allen afgebeeld in deze speciale uitgave van Art Revisited als een blijvende herinnering aan de Chinese oudheden, die een plek hebben gevonden in de stillevencomposities van Henk Helmantel.

Bij deze tentoonstelling is een catalogus verschenen van schilderijen van Henk Helmantel met Chinese oudheden. Deze catalogus te koop in de museumwinkel van "De Weem"

De samenstellers. De Weem 2008

1 mei - 27 september 2008

Adres:
Museum "De Weem"
Abt Emopad 2
9922 PJ Westeremden
Telefoon: 0596-551415

Openingstijden: 
1 mei tot en met 27 september 2008 op donderdag, vrijdag & zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook op Hemelvaartsdag en Pinkstermaandag 's middags geopend. 

Entree: 
€ 3,00 (inclusief een kopje koffie of thee), kinderen tot 12 jaar gratis. Groepen graag op afspraak.

Museumwinkel:
In de museumwinkel van "De Weem" kunt u kaarten, boeken, kalenders & reproducties kopen van het werk van Henk Helmantel & andere kunstenaars.

ZusEnzo-Kunst & Cadeaus
Het gezellige winkeltje Zus Enzo is gelegen aan de parkeerplaats bij het dorpsplein, vlak bij de Weem. In deze oude machineloods vindt u niet alleen een keur aan cadeau-artikelen, posters, ijs en streekprodukten, maar ook ingelijste Kunst-Giclees, die u tevens online kunt bestellen (lees meer...)

Online winkel:
Via uitgeverij Art Revisited kunt u online kaarten, boeken, kalenders en reproducties kopen. www.artrevisited.com
Adres:
Museum "De Weem"
Abt Emopad 2
9922 PJ Westeremden
Telefoon: 0596-551415

Openingstijden: 
1 mei tot en met 27 september 2008 op donderdag, vrijdag & zaterdagmiddag 
van 13.00 tot 17.00 uur. 


Museum "De Weem"

De grote zaal van "De Weem"

In 2007 is er een nieuw boek 
verschenen ter gelegenheid van het 
40 jaar kunstenaarschap van 
Henk Helmantel, lees meer...