HENK HELMANTEL

De Middeleeuwen van Helmantel in Klooster Ter Apel

23 oktober 2010 t/m 9 april 2012
De expositie De Middeleeuwen van Helmantel in Klooster Ter Apel, die aanvankelijk tot 30 december a.s. zou duren, wordt verlengd t/m Tweede Paasdag, 9 april 2012. Uit de unieke collectie van Henk en Babs Helmantel zijn in vrijwel alle zalen van het Conventgebouw beeldhouwwerk, meubels en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Daarnaast ook schilderijen en tekeningen die Henk Helmantel creëerde van middeleeuwse kerken en kloosters. Bijvoorbeeld tijdens de aanstaande Kerst- en Paasdagen een uitmuntende gelegenheid om te wandelen in de fraaie bossen op de kloosterenclave, een bezoek te brengen aan de tentoonstelling en daarna even na te genieten in het totaal gerenoveerde HR Boschhuis. 

Henk Helmantel (Westeremden 1945) behoeft als beeldend kunstenaar geen nadere introductie. Zijn stillevens en schilderijen van kerken en kloosters, al met al een geweldig oeuvre, werden en worden over de hele wereld geëxposeerd en zijn in het bezit van musea en kunstverzamelaars. Over zijn leven en werk werden legio artikelen gepubliceerd, radio- en televisieprogramma’s geproduceerd, boeken geschreven en catalogi samengesteld. 

Minder bekend is het feit dat hij samen met zijn vrouw Babs in de loop der jaren een prachtige verzameling heeft opgebouwd van middeleeuwse sculpturen, voornamelijk heiligenbeelden, meubels en gebruiksvoorwerpen. Maar ook werk van door hen bewonderde hedendaagse beeldend kunstenaars.

In Museum De Weem waren in 2009 reeds de nodige objecten te bewonderen, samen met schilderijen van Henk Helmantel van kerken, kloosters en abdijen. Bij die gelegenheid verscheen het boek Met Helmantel door de Middeleeuwen - Beelden om bij stil te staan. Een uitgebreidere collectie is van 23 oktober 2010 t/m 9 april 2012 tentoongesteld in vrijwel alle zalen van Klooster Ter Apel. 

Langdurige bruikleen
Een gedeelte van onze verzameling Middeleeuwse beelden, meubels en gebruiksvoorwerpen, aangevuld met schilderijen van interieurs van Middeleeuwse kerken en kloosters zal v.a. 10 april 2012 in wisselende samenstelling een vaste plaats krijgen in het Klooster in Ter Apel
Dit zijn directie en bestuur overeengekomen met Henk en Babs Helmantel.De prachtige Prior en Sub-Priorkamer zullen hiervoor worden gebruikt.
Klooster Ter Apel behoort tot de top 100 monumenten in Nederland en is het enige uit de Middeleeuwen overgebleven plattelandsklooster van ons land.
De prachtige omgeving, en de schoonheid van het gebouw is op zich al een belevenis!

Kijk voor meer informatie op:
www.kloosterterapel.nl