HENK HELMANTEL

Tentoonstelling: "Met Helmantel door de Middeleeuwen"

Exposities in "De Weem" te Westeremden

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Stichting Oude Groninger kerken wordt er dit jaar in Museum De Weem in Westeremden een speciale tentoonstelling gehouden. Te zien zijn schilderijen van interieurs van Middeleeuwse kerken en kloosters uit de periode ± 1000- 1500 uit West Europa. Daarnaast stillevens met Middeleeuwse voorwerpen.

Henk Helmantel is al vanaf het begin van z’n loopbaan als schilder geïnspireerd door met name de Romaanse bouwkunst. Van veel van deze kerken heeft hij in de loop der jaren een schilderij van het interieur gemaakt. Tevens begon de liefde voor de Middeleeuwen in bredere zin te groeien en begonnen hij en z’n vrouw kerkelijke beeldhouwkunst en voorwerpen uit het dagelijks leven uit deze periode te verzamelen. Een 30-tal fraaie voorbeelden van Middeleeuwse hout- en steensculptuur uit de Nederlanden, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië zal worden tentoongesteld. Hoezeer het ambacht van b.v. meubelmakers, bronsgieters, ivoorsnijders en smeden in die tijd was ontwikkeld, blijkt uit de talloze voorbeelden die verder zijn te zien. Hoewel deze tentoonstelling niet pretendeert een volledig beeld te geven van de Middeleeuwen, krijgt men door deze tentoonstelling toch een goed beeld van de objecten waarmee de Middeleeuwer zich zowel op religieus als op wereldlijk gebied omringde.

Bij de tentoonstelling is een boek verschenen waarin het merendeel van het getoonde is afgebeeld en beschreven. Met een inleidend woord van Henk Helmantel en een artikel over Middeleeuwse Beeldhouwkunst en een deskundige beschrijving van alle getoonde beelden door drs. Marieke van Vlierden."Met Helmantel door de Middeleeuwen" 
- beelden om bij stil te staan

Het boek is vanaf begin mei 2009 verkrijgbaar. 
Het boek sluit aan bij de tentoonstelling en heeft
bijdragen van drs Marieke van Vlierden, 
kunsthistorica en mediëviste. Lees verder...
 

  
Adres:
Museum "De Weem"
Abt Emopad 2
9922 PJ Westeremden
Telefoon: 0596-551415

Openingstijden: 
Openingstijden: van 1 mei t/m zaterdag 3 oktober 2009.Donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.Hemelvaart en Pinkstermaandag ook geopend.

Entree: 
€ 3,50 (inclusief een kopje koffie of thee), kinderen tot 12 jaar gratis. Groepen graag op afspraak.

Museumwinkel:
In de museumwinkel van "De Weem" kunt u kaarten, boeken, kalenders & reproducties kopen van het werk van Henk Helmantel & andere kunstenaars.

ZusEnzo-Kunst & Cadeaus
Het gezellige winkeltje Zus Enzo is gelegen aan de parkeerplaats bij het dorpsplein, vlak bij de Weem. In deze oude machineloods vindt u niet alleen een keur aan cadeau-artikelen, posters, ijs en streekprodukten, maar ook ingelijste Kunst-Giclees, die u tevens online kunt bestellen (lees meer...)

Online winkel:
Via uitgeverij Art Revisited kunt u online kaarten, boeken, kalenders en reproducties kopen. www.artrevisited.com

 

"Henk Helmantel 40 jaar Kunstschilder"

In 2007 is er een nieuw boek verschenen ter
gelegenheid van het 40 jaar kunstenaarschap
van Henk Helmantel, lees meer...

Adres:
Museum "De Weem"
Abt Emopad 2
9922 PJ Westeremden
Telefoon: 0596-551415

Openingstijden: 
1 mei t/m 3 oktober 2009
Donderdag t/m zaterdag 
van 13.00 tot 17.00 uur.
Hemelvaart en Pinkstermaandag
ook geopend.
Museum "De Weem"

De grote zaal van "De Weem"