HENK HELMANTEL

Concert Luthers Bach Ensemble 6 oktober 2018

Het Luthers Bach Ensemble, o.l.v. Tymenjan Bronda.
Het ensemble speelt op authentieke instrumenten en er wordt opgetreden in meestal historische locaties in Nederland en Noord Duitsland.
Hun thuisbasis is de Lutherse kerk in Groningen. De opbrengsten van het concert in Westeremden komt ten goede aan het nieuwe orgel in de Lutherse kerk (http://www.schnitgerorgel2017.nl).

Programma: Stabat Mater van Pergolesi en meer..!

Judith Pranger (sopraan). Robert Kuizenga (counter tenor)
Tymen Jan Bronda (art. leiding & orgel) en de barokstrijkers van het Luthers Bach Ensemble

Het concert op 6 oktober begint om 20:00 uur en wordt gegeven in de Andreaskerk.
Vanaf 19:30 uur is er koffie. Na afloop is er gelegenheid om in de naastgelegen Weem een hapje en drankje te nuttigen.
Kosten 20 euro.

 

 Robert Kuizenga (1984) is begonnen als jongenssopraan bij het Roderjongenskoor o.l.v. Bouwe Dijkstra. Als hoofdsolist van het Roderjongenskoor mocht hij o.a. de “Angel” partij uit het oratorium Jephta (Handel) voor zijn rekening nemen o.l.v. Paul Mc Creesh. Na zijn stembreuk heeft Robert als countertenor les gehad van Jan Zwerver en van Eugenie Ditewig op het conservatorium van Utrecht. De afgelopen jaren heeft Robert lessen gevolgd bij Pierre Mak en Michael Chance. Op dit moment wordt hij gecoacht door Maarten Engeltjes.
Als solist trad hij veelvuldig op in uitvoeringen van oratoria, passies en cantates. Hierbij heeft hij mogen zingen onder leiding van o.a. Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra. Onlangs won Robert de jury- en publieksprijs bij het concours “In de ban van de Hohe Messe” waardoor hij o.a. masterclasses volgde bij Johannette Zomer. Verder was hij als solist te zien in de rol van “Generaal” in het programma Machtige Muziek in het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch orkest. Hiernaast is hij nog regelmatig actief als koorzanger. Robert maakte 15 jaar deel uit van de kernbezetting van Vocaal ensemble The Gents en zong bij verschillende professionele ensembles.
https://www.robertkuizenga.com


 Judith Pranger
Opgegroeid in een muzikaal gezin begon Judith op jonge leeftijd met zingen. Eerst in verschillende koren, rond haar zestiende ook als solist. Zij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag bij Sasja Hunnego, Wout Oosterkamp en Manon Heijne. Haar stem wordt omschreven als veelzijdig; naast een glanzende hoogte, heeft zij ook in de laagte een warme, ronde klank. Op het podium zet ze graag - in samenwerking met andere musici – vol overgave een muzikaal hoogstaand resultaat neer, met een prettige en sprankelende présence.
Als freelance zanger is Judith verbonden aan het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, De Nederlandse Bachvereniging, Orpheus Vokalensemble (DE) en Bachkoor Holland. Als ensemblezanger werkte Judith met dirigenten als Jaap van Zweden, Jan Willem de Vriend, Roy Goodman, Richard Egarr, Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Erik van Nevel, Michael Alber, Gijs Leenaars en Daniël Reuss.
Als solist zong ze onder andere in de Johannes Passion, Hohe messe en vele cantates van Bach, Die Schöpfung van Haydn, het Dixit Dominus van Händel, het Deutsches Requiem van Brahms, de Petite messe solennelle van Rossini, de Mis in D van Dvořák en Les nuits d’été van Berlioz.
Jarenlang verdiepte Judith zich vooral in de Barok en zong zij werken als de Matthäus Passion, het Weihnachtsoratorium, cantates, de missen en motetten van Bach, werken van Buxtehude, Bruhns, Tunder, Händel etc. Recentelijk is zij zich meer gaan richten op het zingen van groter solo-repertoire. Dat leidde in de zomer van 2015 – tijdens een masterclass van Sasja Hunnego en David Bollen – tot het inzicht dat naast haar eerste grote liefde, het ensemble-zingen, haar stem nog meer in het (hoog) romantische solorepertoire past, bijvoorbeeld werken van componisten als Strauss (Vier Letzte Lieder), Berlioz, Brahms, Mahler en Wagner.

 
Tymen Jan Bronda kreeg zijn eerste orgelles toen hij zeven jaar was. Na een aantal jaren les te hebben gehad van Piet Wiersma ging hij studeren aan het conservatorium Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema. Aan het conservatorium van Zwolle behaalde hij zijn diploma kerkmuziek. In 2009 werd zijn orgelstudie bij Reitze Smits aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht voltooid met de titel Master of Music na recitals in de Joriskerk te Amersfoort en in de O.L.V.-basiliek te Zwolle.
Tymen Jan was in september 2011 tien jaar cantor-organist van de Lutherse Gemeente te Groningen. Het afgelopen decennium nam hij in deze kerk het initiatief voor de serie ‘Orgel Anders’. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij de Bachcantates die er ten gehore worden gebracht. Als docent kerkmuziek is hij verbonden aan de opleiding kerkmuziek Noord-Nederland, die onder auspiciën van het Bureau Kerkmuziek van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) plaatsvindt.
In 2006 richtte Tymen Jan het Luthers Bach Ensemble op, dat gespecialiseerd is in de barokke uitvoeringspraktijk. Met het LBE voerde hij naast diverse Bachcantates alle Lutherse Missen van Bach uit en december 2016 dirigeerde hij de Hohe Messe van Bach. Als dirigent is hij verder verbonden aan kamerkoor Tiraña uit Groningen.
Diverse CD's en DVD's kwamen van zijn hand. Onlangs is de nieuwe CD 'Renaissance' opgenomen op het nieuwe barok-orgel van de genoemde Lutherse kerk. In 2012 nam Tymen Jan het initiatief tot reconstructie van dit voormalige Schnitgerorgel (1699-1797). Op 31 oktober 2017 werd het passend ingewijd door het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Ton Koopman.
Door aan te sluiten bij de recent herleefde interesse in het gebruik van het kerkorgel als centraal continuo-instrument bij (Bach)cantates, gaat de stad Groningen opnieuw een toonaangevende rol spelen in de oude muziekwereld.
www.tymenjanbronda.nl